Tereyağ Yapımı

IMG_0505Çocukluğumdan beri evde yemekler mis kokulu tereyağıyla yapılırdı. Şimdi ise  daha çok yemekleri zeytinyağı ile yapmaya gayret ediyorum malum artık tereyağları da doğallık seviyesinden çıktı ama yinede pastacı olunca terayağından kopamıyorsunuz. Fazla abartılmadığı sürece tereyağının gerçekten doğal yollarla yapılmış olanını kullanmanın zararlı olmadığını biliyoruz. Eğer doğal (çiğ) süt bulabiliyorsanız tereyağ yapımını denemeye değer.

Tereyağı eskiden ağaç yayıkla yapılırdı. Bizim evde de uzun tavana asılı bir yayık vardı. Ben o zamanlarda da çok meraklı olduğum için annemi izler, yayığı sallamasına yardım ederdim. Yoğurtla yaptığımızı hatırlıyordum ama tam ve ayrıntılı bilgi için hemen annemi aradım ve nasıl yaptığını sordum. 2 ayrı şekilde yapıyormuş. Kahvaltılık tereyağ ve yemeklik (sarı yağ) tereyağ…

Kahvaltılık tereyağ için ilk önce yoğurt yapmanız gerekiyor. Sütü kaynatıp kenara alıyoruz ve parmağı çok yakmayacak seviyeye gelince sütün miktarına göre (annem 1 kg süt için 1 tatlı kaşığı yoğurt ekliyordu.) yoğurdu koyup, karıştırıyoruz ve kavanozun kapağını kapatıyoruz. Eğer sütün içine yoğurdu fazla koyarsanız yoğurt ekşir. Kavanozu bezlerle sarıp 5-6 saat ( 2-3 saatinde yeterli olduğunu söyleyenler var ama ben annemden öğrendiğim yöntemlerle yapıyorum) dışarıda beklettikten sonra bezleri açıp sallamadan dolaba koyuyoruz. 1 gün sonra yoğurt yemeğe hazır.

Tereyağını yayıkla yaparken ,  yoğurdu yayığın içine koyup yayığı karşılıklı sallıyorduk. 10-15 dk salladıktan sonra bir tencereye koyup yağın üste çıkmasını bekledikten sonra yağı başka bir kaba alıp, birkaç kez soğuk suyla yıkayıp dolaba koyardık ve kahvaltıda yemek için mis gibi taze ve doğal tereyağı hazır olurdu. Kalan sulu kısımda ayran olurdu. Yayık şimdi kimselerde bulunmadığı için onun yerine mutfak robotunda karıştırmanız da olur tabi. Kalan sulu kısmı ayran olarak içip veya hamur işlerinde su yerine kullanabilirsiniz.

Diğer bir yağ çeşidi olan bizim oralarda sarı yağ dediğimiz ve yemekler için kullandığımız tereyağını da sütten yapıyoruz. Sütü kaynatıp soğumaya bırakıyoruz eğer süt gerçekten doğal ise üstünde yağlı bir tabaka kalacak ama bir seferde fazla kaymak çıkmayacağı için aldığınız her seferde kaba ayırıp biriktirin ve derin dondurucuda saklayın. Tereyağı yapmaya yetecek kadar ( 1 kavanoz) olunca çıkarıp çözülmesini bekleyin. Yine mutfak robotunda yağ ve su ayrılana kadar (yaklaşık 10 dk) çırpın. Biraz soğuk su ekleyin 1-2 dk çırpmaya devam edin. Yağ bir araya toplanacak, ayrı bir kaba alın ve soğuk su ile yağı birkaç kez kaşık yardımıyla karıştırarak yıkayın. Dolaba koyun ve kullanmaya hazır.

Yukarıda ki fotoğraf annemin soba da yaptığı köy ekmeği. Annem sıcak sıcak ekmeğin içine tereyağ koyardı, bizde sofranın başına toplanıp afiyetle yerdik. Geçen yıl gittiğimde de annemi soba başında ekmek yaptığını görünce tereyağlı ekmek istemeyi ihmal etmedim tabi 🙂

Bundan sonra ki yazım pırasalı mantarlı kiş (quiche) tarifi hakkında olacak. Malum kiş ve tart hamurlarının içinde bolca tereyağ var. Fırsatınız varsa tarifleri birde el yapımı tereyağıyla deneyin…

Görüşmek üzere

 

 

 

 

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s