Kolay Baget Ekmek

IMG_0524

Uzun, ince ve kıtır kabuklu Fransız ekmeği olan  baget (Baguette) ekmeğinin birçok yapım tekniği vardır tabi.Ben hamuru 1 gece öncesinden yapıp dolapta bekleterek denedim. Az maya kullanarak hamurun yavaşça soğuk ortamda kabarmasını sağladığımızda ekmeğin lezzet ve yapı olarak kalitesini artırmış oluyoruz.

Un olarakta tadı daha aromatik olan Almanya’da dinkelmehl olarak geçen unu kullandım. Dinkel;  Türkiye’de spelt buğdayı veya kavılca buğdayı olarak geçiyor. Kavılca, dünyanın en eski buğday türlerinden birisi. Protein,vitamin ve mineral açısından diğer unlardan daha zengin bir içeriğe sahip. Unutulmaya yüz tutmuş bir buğday türüyken günümüzde diyet ve sağlıklı beslenme için yeniden organik marketler de satılmaya başlanmış. Fiyatlarına şöyle bir baktım 500 gr un 8 tl civarında. Biraz şaşırdım açıkçası çünkü ben burda normal marketten aldım bu unu ve 1 euro civarındaydı (1kg). Organik olanı da 2-3 euro ya bulubiliyorsunuz.

Son birkaç seferdir evde ekmeği bu yöntemle yapıyorum çünkü bekleme süresi hariç yapımı çok kolay ve çok lezzetli. Birde sıcak sıcak kıtır ekmeği yemesi çok güzel oluyor 🙂

Baget ekmeği:

500 gr kavılca buğdağ unu(dinkelmehl)

300 ml su (300-350 ml)

10 gr yaş maya

1,5 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: Mayayı su ile açıp, bütün malzemeyi beraber yoğurun. Ekmeği birkaç kez deneyerek kıvamını bulmaya çalıştım. Her seferinde aynı marka unu kullanmama rağmen bazen suyu az geldi bazen fazla. Bu yüzden size aşağıda 2 halini göstereceğim. Yinede her unda kıvam değiştiği için farklı bir çeşit un kullanacaksanız suyun tamamını bir seferde eklemeyin. Hamur yumuşama ve pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar yoğurun.(ne çok sert kıvamlı ne de çok yapış yapış kıvamlı olmayacak.)

 

  • İlkinde suyu 300 lt kullanmıştım ve hamur toplu, ele yapışmayan hemen aşağıda gördüğünüz bir kıvam almıştı.

IMG_0511 IMG_0508  IMG_0513 IMG_0506

Kapaklı bir kapta veya kabı streç filmle sararak hava almadığından emin olun ve dolaba koyun. Ertesi gün dolaptan çıkarın ama gazını alma işlemi uygulamadan hamuru ikiye ayırıp şeklini verin. ( 2 adet baget)

IMG_0517 IMG_0518

Oda sıcaklığına biraz bekleyin. (30-40 dk) Fırını 220 dereceye ayarlayın , ısınan fırına ekmekleri  koyarken tabana ayrı bir kapta su koyun. 15 dk 220 derecede pişirin, kapısını açmadan ısısını 200 dereceye düşürün ve 15 dk daha pişirin.

IMG_0528 IMG_0529

  • İkincisinde suyu 350-370 lt kullandım. Hamur çok yumuşak bir yapıda oldu. Ekstra un ile hamuru toparladım ve pişirdim. Başka bir denememde suyunu 320-350 lt arasında kullandım ve kıvamı çok güzel oldu. Mayalanması için dolaba koydum. Ertesi gün şeklini verdim. İkinci mayalanma için 40 dk bıraktım sonra yine aynı işlemle fırına koydum ve pişirdim. Afiyet olsun IMG_0584IMG_0591 IMG_0597

 

 

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s