Brokoli ve Mantarlı Risotto

IMG_0551

3-4 kişilik

Malzemeler: 

250 gr risotto pirinci

2 orta boy soğan 

1000-1200 lt  sebze suyu

500 gr brokoli (1 adet)

6-7 adet mantar

cherry domates (isteğe bağlı)

2 adet kırmızı tatlı biber

150 ml beyaz şarap

4 yemek kaşığı zeytinyağı

150-200 gr civarında gorgonzola peyniri (veya parmesan veya eski kaşar peynir)

tuz, karabiber, muskat

Yapılışı:

Not: Risotto pirinci yıkanmadan kullanılır.

Soğanları doğrayıp, zeytinyağı ile biraz sote yapıyoruz. (Soğanların renk değiştirmemesine dikkat edin). Soğanlar yumuşayınca pirinci ekliyoruz ve sotelemeye devam ediyoruz. Beyaz şarafı koyuyoruz, kaynatıp alkolun uçmasını ve suyunu çekmesini bekliyoruz.

IMG_0540Sebze suyunu 1-2 kepçe koyup arada karıştırarak çekmesini bekliyoruz. Bu işlemi 4-5 kez  tekrarlıyoruz. Pirinç yavaştan pişmeye ve pirinçler büyümeye başladığı zaman brokoliyi ekliyoruz. Dikkat etmemiz gereken suyu başlarda bol bol koymamak çünkü sebzeleride çiğ ekleyeceğimiz için, sebzeyi ekledikten sonra su eklemeye ve pişirme işlemine devam edeceğiz. Ben toplamda yaklaşık 1000 lt sebze suyu kullandım. Sebzeleri biraz diri bırakmayı seviyorum, tadı daha lezzetli oluyor ama sebzeleri birazcık daha pişirmek isterseniz 1200 lt kullanabilirsiniz. Fazlası risottoyu lapa hale getirir. Risottonun lapa gibi olanı değilde biraz diri kalmış olanı makbul 🙂

IMG_0543

Brokoliyi de ekledikten sonra sebze suyunu azar azar verip çektirmeye devam ediyoruz. Daha sonra küçük parçalar halinde doğradığımız mantar ve tatlı kırmızı biberide ekleyip,karıştırarak sebze suyunu ekleme işlemine devam ediyoruz. Aralarda sebzelerin ve risottonun tadına bakarak ne kadar su ihtiyacı olduğuna karar verebilirsiniz. Sebzelerin diriliğine karar verip su ekleme işlemini bıraktığınız da tuz, muskat ve gorgonzola peynirini de ekleyip karıştırarak suyu iyice çekene kadar ocakta tutuyoruz. Sonunda cheery domatesleride ekleyip ateşten alıyoruz. Afiyet olsun …

Not: Kullandığım sebze suyunda tuz vardı ama yeterli olmadığı için biraz daha ekledim. Sebze suyunu kendim yaptığım için çok tuzlu olmuyor ama bulyon kullanacaksanız veya peynir olarak parmesan peyniri kullanacaksanız ikisinin de daha tuzlu olduğunu unutmayın.

IMG_0545 IMG_0552

IMG_0553

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s